Miért hasznos a meditáció?


Advertisements

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a meditációt beépítsük a zsúfolt napirendünkbe, ha kicsiben kezdjük. A napi néhány perc megalapozhatja a későbbi hosszabb gyakorlatot. Az odafigyelés ezen pillanatai lehetnek olyan egyszerűek, mint a légzésre való összpontosítás vagy a gondolataink elkötelezettség nélküli megfigyelése. A kulcs a következetesség – a meditációt a napi rutin rendszeres részévé kell tenni, hasonlóan a fogmosáshoz vagy a reggeli kávéhoz.

A reggeli meditáció például nyugodt kezdete lehet a napnak. Az ébredés utáni első néhány perc, amelyet csendes elmélkedéssel töltesz, nyugodt és pozitív hangot adhat az előtted álló óráknak. Ez egy olyan tér, ahol összegyűjtheted a gondolataidat, meghatározhatod a szándékaidat, és mentálisan felkészülhetsz a nap kihívásaira.

A nap folyamán viszont szintén számos lehetőség kínálkozik az odafigyelés gyakorlására. Még az olyan hétköznapi pillanatok is, mint a sorban állás vagy az ingázás, meditatív élménnyé alakíthatók. Ez a gyakorlat magában foglalja a jelen pillanatra való ráhangolódást, a környezeted tudomásul vételét és a légzés vagy a gondolataid megfigyelését. Ez egy egyszerű, mégis erőteljes módja annak, hogy újra összekapcsolódjunk a mával, megszakítva a tudattalan gondolkodás folyamatos áramlását.

De, akár az étkezések is lehetőséget nyújtanak a tudatos gyakorlásra. Ha lassan és tudatosan eszünk, odafigyelve az ételek ízére, állagára és illatára, az nemcsak az étkezés élményét fokozza, hanem elősegíti az étkezési szokások és a szervezet szükségleteinek tudatosítását is.


Advertisements


Advertisements